2.3.1 Alkali-silicareactie (ASR)

Bij een alkali-silica reactie reageren bestanddelen van de grove toeslagmaterialen (grind) met bestanddelen uit het cement. Meer precies gaat het om de reactie van reactief silica (aanwezig in sommige grindsoorten) met alkaliën.
De reactieproducten kunnen poriënwater absorberen en gaan daardoor zwellen. Zo oefenen ze dan van binnenuit druk uit. Het gevolg is dat het beton inwendig gaat scheuren.

Met het oog waarneembare gevolgen van ASR zijn:
- uitzetting ('zwelling') en vervorming van het beton;
- (haar)scheuren aan het oppervlak, vaak in een zogenaamd landkaartpatroon;
- afscheiding van alkali-kiezelzuurpegels (witachtige uitbloedingen), niet te verwarren met uitloging van kalkwater en stalactiet-vorming;
- afdrukken van stukken beton van binnenuit.

Bij ASR-schade is nauwelijks sprake van invloeden van buitenaf. Soms zijn  toeslagmaterialen gebruikt die reactief silica bevatten of die zijn gebruikt als grindvervanger in tijden dat het grind schaars was. Vrijwel altijd openbaart ASR-schade zich wel op plaatsen die langdurig nat zijn, bijvoorbeeld op plaatsen waar de afwatering niet goed functioneert.

Van tevoren vaststellen tot hoe diep het beton is gescheurd, is een vereiste om een idee te krijgen over de diepte waarover het beton moet worden gesaneerd. Meestal is de wapening nog in een goede conditie maar omdat het materiaal beton geen drukspanning meer kan opnemen, kan de constructie uiteindelijk toch bezwijken..

VBR-bedrijven hebben de deskundigheid in huis om ASR-schade te herkennen, benodigd nader onderzoek te laten uitvoeren en ook weer afdoende te herstellen. Dit gebeurt vrijwel altijd in combinatie met het treffen van beschermende maatregelen die erop zijn gericht om het beton droger te maken.

Ga voor meer informatie naar het technische infoblad 'Alkali-silicareactie ASR'. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief-->
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief