2.4 Scheurvorming door te hoge spanningen

Betonconstructies zullen gaan scheuren als de toelaatbare trekspanning van het materiaal beton wordt overschreden. Dit gebeurt bijvoorbeeld door:

  • een te hoge mechanische belasting (bijvoorbeeld zwaar verkeer, geconcentreerde belastingen tijdens verbouwingen etc.). Scheuren door een dergelijke (over)belasting komen voor in de trekzone van de constructie en lopen meestal door tot op de wapening.
  • verhinderde vervorming; als (een deel van) een betonconstructie wil vervormen (bijvoorbeeld krimpen als het kouder wordt of als het beton uitdroogt) maar daarin wordt belemmerd, ontstaan hoge trekspanningen. Dit is bijvoorbeeld het geval in de bouwfase als wanden op reeds uitgeharde vloeren worden gestort en daarmee via de wapening zijn verbonden. 

Door constructeurs is met dergelijke omstandigheden in het ontwerp meestal wel al rekening gehouden. Scheuren in beton hoeven niet erg te zijn als de scheurwijdte beperkt blijft en er geen gevaar voor lekkage of indringing van agressieve stoffen bestaat. Toch doen zich tijdens de bouw of in de gebruiksfase situaties voor, die anders zijn dan waren aangenomen. 

Het analyseren van de exacte oorzaak van scheuren in beton kan soms ingewikkeld zijn maar is wel noodzakelijk om een goed herstelplan te kunnen maken.  

VBR-bedrijven hebben ervaren en deskundig personeel in huis om de oorzaak van scheuren te kunnen beoordelen en zo nodig de beste reparatie- of beschermingswijze te kunnen uitvoeren.

Zie voor meer informatie over het ontstaan van scheuren het  ´scheurvorming in jong beton´.

Hebt u vragen? Neem contact op.

Lees hier onze privacystatement

* Velden met een * zijn verplicht
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief-->
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief