6. Versterken van constructies met lijmwapening

Onder lijmwapening wordt doorgaans wapening verstaan die op het oppervlak van een betonconstructie wordt aangebracht door middel van verlijming. De reden daarvoor is vrijwel altijd van constructieve aard: de constructie is verzwakt en voldoet niet meer aan de eisen uit het Bouwbesluit en dient daarom te worden versterkt. Dit kan ook plaatselijk het gevolg zijn van een wijziging in het gebruik of van een verbouwing of renovatie (bijvoorbeeld bij het maken van sparingen in een bestaande constructie). Het verlijmen van extra wapening (in de trekzone van de constructie) is dan een goede optie.

Als te verlijmen wapening wordt – vanwege het relatief lage gewicht en de zeer hoge treksterkte – veelal gebruik gemaakt van met koolstofvezels versterkte kunststoffen (ook wel CVK of CRFP genoemd). Deze worden als lamellen of als matten op de markt gebracht in tal van afmetingen.  Ook worden dergelijke materialen in bepaalde toepassingen als staven ingeboord en verlijmd. Verlijming vindt bij deze materialen vrijwel altijd plaats met een speciale twee-componenten lijm op basis van epoxy (EP). 

Er dient vooraf altijd een constructieberekening conform CUR-aanbeveling 91 gemaakt te worden, waarbij bepaald wordt hoeveel lijmwapening nodig is om de trekkracht van de betonnen constructie terug te brengen of te vergroten. 

Een zeer belangrijke eis voor de mogelijke toepassing van lijmwapening is de conditie van de betonnen ondergrond. Deze dient van goede samenhang en sterkte te zijn met een potentiële hecht-/treksterkte van minimaal 1,5 N/mm2 . Het oppervlak dient vlak te zijn en vooraf gereinigd te worden, meestal door gritstralen. 

De lijmwapening wordt met een bij het systeem behorende 2-componentenlijm op de betonnen ondergrond aangebracht en aangedrukt. Na uitharding van de lijm kan krachtoverdracht van de lijmwapening naar de oorspronkelijke betonconstructie plaatsvinden. In toepassingen waarbij aan de te versterken constructie brandwerende eisen worden gesteld, dient in het ontwerp voldoende aandacht te worden besteed aan de wijze waarop dat in dat geval moet en/of kan. 

Een aantal VBR-specialisten heeft een uitgebreide kennis en ervaring in het aanbrengen van diverse soorten van lijmwapening. 

Hebt u vragen? Neem contact op.

Lees hier onze privacystatement

* Velden met een * zijn verplicht
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief-->
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief