Pagina afbeelding

Betondag 2013: Kom naar de lezingensessie 'restauratie en reparatie van en mét beton'

04-11-2013

 

Op de Betondag d.d. 21 november a.s. in De Doelen in Rotterdam is een parallelsessie geheel gewijd aan betononderhoud en –reparatie. Daarvoor is de Jurriaansezaal gereserveerd van 13:00 – 15:00 uur.
Deze sessie ‘Restauratie en reparatie van en mét beton; beton duurt het langst, mits goed onderhouden’ wordt georganiseerd door het Platform Betononderhoud samen met de VBR. VBR-voorzitter Bart van der Woerd zal het programma leiden.

13.00 uur - Provinciehuis Den Bosch, gevelrenovatie op eenzame hoogte
Patrick Dewez, Solid Services
 In 2012 en 2013 zijn de gevelelementen van het monumentale provinciehuis in Den Bosch gerenoveerd. De aanleiding was dat er sprake was van ernstige betonschade aan de achterzijde van de elementen van de hoogbouw. De schade moest worden gerepareerd, onder voorwaarde dat het uiterlijk van het monumentale pand van architect Maaskant onveranderd en het pand tijdens de renovatie in gebruik bleef.
Een kunststukje op eenzame hoogte.

13.20 uur Hoge Sterkte Beton op stalen bruggen, High Tech beton beschermt stalen brug
Vivian Scheepers, consultant Arup
Het Managing Contractor Project betreft de renovatie van 8 grote stalen bruggen in Nederland waar vermoeiing van het orthotrope rijdek is geconstateerd. Eén van de oplossingen om deze problemen aan te pakken, is gevonden in een overlaging met Hoge Sterkte Beton. Op twee andere bruggen is al eerder de bestaande asfalt slijtlaag vervangen door een Hoge Sterkte Betonnen Overlaging. Berekeningen en metingen laten zien dat deze methode effectief is. Tijdens de presentatie zullen de toepassing van deze methode en de technische voorwaarden worden uitgelegd.

13.40 uur Renovatie van parkeergarages, innovaties achter de slagboom!
Christian Carlie, commercieel manager Tebecon, aangesloten bij de VBR
Onderhoud van parkeergarages vormt tijdens de exploitatie een aanzienlijke kostenpost. Om de kosten ervan te beheersen is regelmatig inspecteren erg belangrijk. Niet alleen om een parkeergarage te laten functioneren, maar ook om onnodig onderhoud te voorkomen. Ook speelt esthetiek een belangrijke rol. Immers we voelen ons allemaal prettiger in een nette, schone en lichte omgeving, in plaats van in een donkere ruimte.
Tebecon B.V., heeft in de afgelopen jaren veel parkeergarages gerenoveerd. Logistiek een hoogstandje omdat tijdens de werkzaamheden parkeerlagen beschikbaar moeten blijven. Specifieke kennis over materialen en applicaties, afgestemd op de wens van de opdrachtgever, is van groot belang om een project succesvol af te ronden.

14.05 uur 25 jaar Kathodische Bescherming: Elektronen die de was doen
Peter Nuiten, directeur Rendon Onderhoudsgroep, aangesloten bij de VBR
De toepassing van Kathodische Bescherming als techniek om wapeningscorrosie, en daarmee betonschade, onder controle te krijgen, werd door velen aanvankelijk met de nodige scepsis bekeken. Projecten die 25 jaar geleden werden uitgevoerd,
tonen aan dat het beheersen van corrosie met Kathodische Bescherming een betrouwbare strategie vormt bij het verlengen van de technische levensduur van door wapeningscorrosie bedreigde betonconstructies. In deze lezing worden de ervaringen met het langdurig monitoren van de oudste KB-projecten (waaronder de flats aan de Bach- en Mozartlaan in Tilburg) gepresenteerd.

14.25 uur Monitoren van beton, even kijken op mijn iPhone of alles goed gaat…….
Bart van der Woerd, voorzitter VBR
Tegenwoordig wil men altijd en overal over informatie kunnen beschikken, zodat men direct op de hoogte is van de toestand der dingen. Voor informatie over een betonconstructie moet men echter eerst het project bezoeken. Is dat nog wel van deze tijd? Nieuw is dat nu sensoren in beton kunnen aangeven wanneer de wapening corrodeert, de voeg lekt of het beton genoeg sterkte heeft opgebouwd om te kunnen worden ontkist.
In deze laatste lezing van het onderdeel restauratie en reparatie van en met beton, wordt aandacht besteed aan de mogelijkheden van het monitoren op afstand, waardoor inspectie gerichter kan worden uitgevoerd, materieel optimaal wordt ingezet en ingegrepen wordt voordat er daadwerkelijke schade ontstaat.

 

Selecteer uw VBR-betonreparatiebedrijf


<< Ga terug