Pagina afbeelding

Renovatie van parkeergarages, 25 jaar KB en monitoren van beton

13-12-2013

Een parallelsessie op de Betondag  was geheel gewijd aan betononderhoud en –reparatie. Deze sessie ‘Restauratie en reparatie van en mét beton; beton duurt het langst, mits goed onderhouden’ werd georganiseerd door het Platform Betononderhoud samen met de VBR.

Renovatie van parkeergarages, innovaties achter de slagboom!
Christian Carlie van VBR-lid Tebecon behandelde het onderhoud van parkeergarages, dat tijdens de  exploitatie een aanzienlijke kostenpost vormt. Om de kosten ervan te beheersen, is regelmatig inspecteren erg belangrijk. Niet alleen om een parkeergarage te laten functioneren, maar ook om onnodig onderhoud te voorkomen. Ook speelt esthetiek een belangrijke rol. Immers, we voelen ons allemaal prettiger in een nette, schone en lichte omgeving.
Het renoveren  van parkeergarages is logistiek veelal een hoogstandje omdat tijdens de werkzaamheden parkeerlagen beschikbaar moeten blijven. Specifieke kennis over materialen en applicaties, afgestemd op de wens van de opdrachtgever, is één van de voorwaarden  om een project succesvol af te ronden. De presentatie vindt u op onze website onder de button downloads.

25 jaar Kathodische Bescherming: Elektronen die de was doen
Peter Nuiten, directeur Rendon Onderhoudsgroep, aangesloten bij de VBR, diepte dit onderwerp verder uit.
De toepassing van Kathodische Bescherming als techniek om wapeningscorrosie, en daarmee betonschade, onder controle te krijgen, werd door velen aanvankelijk met de nodige scepsis bekeken. Projecten die 25 jaar geleden werden uitgevoerd, tonen aan dat het beheersen van corrosie met Kathodische Bescherming een betrouwbare strategie vormt bij het verlengen van de technische levensduur van door wapeningscorrosie bedreigde betonconstructies. In deze lezing worden de ervaringen met het langdurig monitoren van de oudste KB-projecten (waaronder de flats aan de Bach- en Mozartlaan in Tilburg) gepresenteerd. Zijn presentatie vindt u onder de button downloads op www.vbr.nl

Monitoren van beton, even kijken op mijn iPhone of alles goed gaat……
Bart van der Woerd, voorzitter VBR, vertelde in zijn inleiding dat men tegenwoordig altijd en overal over  informatie wil kunnen beschikken, zodat men direct op de hoogte is van de toestand der dingen. Voor informatie over een betonconstructie moet men echter eerst het project bezoeken. Is dat nog wel van deze tijd? Nieuw is dat nu sensoren in beton kunnen aangeven wanneer de wapening corrodeert, de voeg lekt of het beton genoeg sterkte heeft opgebouwd om te kunnen worden ontkist.
Van der Woerd behandelde de mogelijkheden van het monitoren op afstand, waardoor inspectie gerichter kan worden uitgevoerd, materieel optimaal wordt ingezet en ingegrepen wordt voordat er daadwerkelijke schade ontstaat.
Zijn presentatie vindt u onder de button downloads op www.vbr.nl

Selecteer uw VBR-betonreparatiebedrijf


<< Ga terug