7 april 2020

Circulariteit bij uitbreiding kantoor Salverda Bouw

Circulariteit bij uitbreiding kantoor Salverda Bouw

Op dinsdag 10 maart jl. waren de leden te gast bij Salverda Bouw voor de ledenvergadering. Na afloop van de vergadering verzorgde directeur Arjan Berends een rondleiding door het nieuwe pand. Bij de verbouw en nieuwbouw stonden circulariteit en duurzaamheid centraal. 

Salverda Bouw is de afgelopen jaren flink doorgegroeid. Daarom was uitbreiding van het kantoorpand noodzakelijk. Het kantoor is vergroot door de aanbouw van een nieuw deel. Daarnaast is het oude pand geheel gerenoveerd.

Het project bestond uit 2 fasen, waarvan de 1ste fase begin juli 2019 is opgeleverd. De eerste fase omvatte de realisatie van de uitbreiding met nieuwe vergaderruimten, een bedrijfsrestaurant en kantoorruimten. Deze nieuwbouw is met een atrium aan het ‘oude’ kantoor verbonden. Hierdoor is een ruime nieuwe entree ontstaan. In de tweede fase kreeg het oude kantoor nieuwe isolatie en een nieuwe buitengevel en is de dakbedekking vervangen. Naast het deels wijzigen van diverse functies, is vloerafwerking vervangen en zijn de bestaande plafonds vernieuwd.

Zowel de uitbreiding als het bestaande kantoor kregen eigentijdse materialen en kleuren. Er is een geheel nieuwe gebouwinstallatie in het bestaande kantoor aangebracht, zodat de klimaatbeheersing voldoet aan de huidige normen.

Duurzaamheid, gasloos en circulariteit

Bij de uitwerking van de plannen heeft Salverda Bouw veel aandacht geschonken aan duurzaamheid en circulariteit. “Wij zijn ervan overtuigd dat een bewuste, andere inzet van energie en materialen een grote bijdrage levert aan het in stand houden van onze leefomgeving. Doordat we onze eigen medewerkers nauw hebben betrokken in het ontwerpproces van ons eigen gebouw is onze hele organisatie circulair gaan denken”, aldus Arjan Berends.

De klimaatbeheersing van het gehele kantoor is ‘all-electric’ uitgevoerd. De gasaansluiting is verwijderd en de benodigde energie wordt opgewekt door middel van een grote hoeveelheid PV-panelen. Door een goede thermische schil aan te brengen en installatieonderdelen met een hoog rendement te selecteren, blijft de benodigde energiehoeveelheid zo laag mogelijk.

Van de opbouw van het casco tot aan de uiteindelijke vloer- en wandafwerking zijn zoveel mogelijk circulaire materialen en producten geselecteerd. Een zichtbaar circulair product is de nieuwe buitengevel die bestaat uit ClickBrick gevelstenen. Het atrium heeft rondom een houten wandbekleding. Deze bekleding is gemaakt van Inlands Essenhout, afkomstig van de door ziekte gekapte bomen in de omgeving van Zwolle. 

Van trap naar vergadertafel

Berends: "Ook de vergadertafel in de grote zaal is circulair gebouwd. Het gebruikte hout is afkomstig van de traptreden uit het oude pand. In de tafel, die is gebouwd door medewerkers van onze eigen timmerwerkplaats, zijn de traptreden nog goed zichtbaar."

Het bestaande pand is door middel van een 3D-scan van binnen en van buiten volledig in kaart gebracht. De ingescande data zijn omgezet in een BIM-model (3D-tekening). Met een BIM-model van het gehele pand is de bouw gerealiseerd en wordt het onderhoud in de toekomst aangestuurd.

Arjan Berends: "De realisatie van dit project was voor onze organisatie een mooi leerproject op het gebied van circulariteit en BIM. Met elkaar hebben we op innovatieve wijze samengewerkt en goede ideeën in de praktijk gebracht."

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief-->
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief