Pagina afbeelding

Flatgebouw Klieverink in Amsterdam-Zuidoost in de steigers

24-06-2016

De vier flatgebouwen van De Key met in totaal zo’n vijfhonderd woningen in de zogeheten K-buurt in Amsterdam-Zuidoost krijgen een grote onderhoudsbeurt. Vorig jaar is Kouwenoord al aangepakt. Nu is Klieverink aan de beurt. De komende twee jaar volgen Kempering en Klarenbeek.

Flatgebouw Klieverink staat bijna helemaal in de steigers. Zelfs voor de ervaren Adrie Goossens, senior projectleider planmatig onderhoud van woonstichting De Key, is dat nog een imposant gezicht. “De bouw van zo’n groot steigerwerk is kostbaar, maar bij ons gaat veiligheid voor.”

De werkzaamheden door Hemubo Betontechniek omvatten betonreparaties en energetische maatregelen. De staat van de flats varieert, maar de werkzaamheden zijn vergelijkbaar.

“Het gaat om standaard onderhoudszaken; bijna allemaal reparaties. Het casco wordt aangepakt.
We doen betonherstel, schilderwerk, houtrotsanering en de dakbedekking wordt vernieuwd. Ook nemen we energetische maatregelen. De flats krijgen nieuwe beglazing en de klimaatregeling wordt verbeterd.
Verder verminderen we de geleiding van koude door de onderkant van de balkons te isoleren. Daardoor verbetert het energielabel”, aldus Goossens.

Controle betonconstructies
De betonconstructies van alle vier flatgebouwen worden gecontroleerd.
“De balkons zijn doorgestort in de vloer. Na ongevallen elders in het land verplicht de overheid ons de staat van de balkons te controleren”, aldus Goossens.
Kouwenoord is goedgekeurd. De uitslag van de overige flats is nog niet bekend.

Zestig meter hoog
De Key heeft nadrukkelijk gekozen voor het uitvoeren van de werkzaamheden vanaf een steiger. “De bouw van steigerwerk van zo´n zestig meter hoog is altijd spannend. Direct bij plaatsing hadden we al een voorjaarsstorm.“
Bij Klieverink was plaatsing van de steiger extra ingewikkeld. “Op de begane grond bevinden zich winkels. De ondernemers zijn tijdens de werkzaamheden gewoon geopend. Daar hebben we rekening mee te houden.”

Het gebruik van een steiger speelde ook een rol bij de gunning. “Het werk aan Kouwenoord is door ons aanbesteed. Een aantal onderhoudsbedrijven wilde het werk uitvoeren vanaf hoogwerkers, ondanks onze belangstelling voor het gebruik van een steiger. Dat vinden wij veiliger. Bovendien maakt een steiger controle van het werk makkelijker. Hemubo bood ons bovendien de meest gunstige prijs. Dat is de reden waarom zij dit onderhoudswerk mogen doen.”
Het werk aan Kouwenoord is volgens Goossens goed verlopen. “In de bouw kunnen bepaalde werkzaamheden altijd anders, maar de aanpak van Kouwenoord verliep tamelijk vlot. Daarna hebben De Key en Hemubo een bouwteam gevormd om de werkzaamheden aan de andere flats te vervolgen.”

Projectinformatie
Project: renovatie vier flatgebouwen
Plaats: K-buurt, Amsterdam-Zuidoost
Opdrachtgever: Woonstichting De Key
VBR-bedrijf: Hemubo
Marktsegment: woningbouw
Uitvoering: 2015 t/m 2018
Betonreparatiewerkzaamheden: handmatig repareren, injecteren
Bijzonderheden: Steigerwerk en winkels direct onder de steigers op de begane grond. Door het inzetten van bewonersbegeleiding, een informatieavond en spreekuren is het mogelijk om met alle betrokkenen goede afspraken te maken. Tevens zijn er speciale routes en bewegwijzering waardoor de winkels open kunnen blijven.
MVO/Duurzaamheid: Door het aanbrengen van isolerend glas, zelflerende thermostaten en isolatie van koudebruggen zijn de woningen beter geïsoleerd en kan er minder energie worden gebruikt voor het binnenklimaat. Afval wordt gescheiden en per project wordt bepaald of er mensen kunnen worden ingezet op opleidingsplaatsen.

 

Selecteer uw VBR-betonreparatiebedrijf


<< Ga terug