2 juni 2021

In gesprek met de auteurs van de Handreikingen ‘Duurzaam Onderhoud Parkeergarages’

In gesprek met de auteurs van de Handreikingen ‘Duurzaam Onderhoud Parkeergarages’

Nu de Handreikingen voor Duurzaam Onderhoud van Parkeergarages gepubliceerd gaan worden (de eerste exemplaren kunt u hier downloaden), sprak de redactie van Betonreview met de beide auteurs, Jitze Rinsma en Peter Nuiten.

Wat hopen jullie met deze handreikingen te bereiken?

Peter: "Allereerst dat we het kennisniveau op het gebied van betononderhoud bij projectontwikkelaars, eigenaren, exploitanten en beheerders van parkeergarages op een hoger niveau kunnen brengen. Wij hebben beiden zoveel zaken in het onderhoud van parkeergarages fout zien gaan, dat we ervan overtuigd zijn dat de handreikingen juist voor hen erg nuttig kunnen zijn."
Jitze: "Ook wanneer nieuwe garages worden gebouwd, kan alle informatie die we in deze handreikingen hebben verzameld onderhoudsproblemen in de toekomst al voor een groot deel voorkomen." 

Waarom heeft de totstandkoming van de handreikingen uiteindelijk zo lang geduurd?

Peter: "Onderdeel van het project was om zowel aan het begin als aan het eind ervan een seminar te organiseren. Bij het startseminar in 2016 in Ede waren destijds ruim 100 belangstellenden aanwezig. Met de toen opgeworpen vragen zijn we aan de slag gegaan, maar eind 2017 hield het Platform Betononderhoud (PBO), dat feitelijk onze opdrachtgever was, plotseling op te bestaan. We hebben in 2018 geprobeerd om voor de tweede fase van het project vervolgens een partij te vinden die garant wilde staan voor de kosten en risico’s die met het afronden van het project gepaard zouden gaan, maar tot onze teleurstelling wilde niemand dat doen. 
Jitze: "Peter en ik zijn, nadat Peter aan zijn (vroeg)pensioen was begonnen, toch nog eens koffie gaan drinken met elkaar. Er hadden in die eerste fase namelijk al veel interviews plaatsgevonden met veel betrokkenen uit de parkeerwereld. We hadden daarbij al heel veel informatie verzameld en vonden beiden dat we het niet alleen aan de eerder genoemde doelgroep, maar ook aan de geïnterviewde personen verplicht waren om het project netjes af te ronden."
Peter: "Jitze was al met pensioen en daarom was het wellicht makkelijk te besluiten om er dan beiden maar 'eigen tijd' in te stoppen. Toen eind 2019 de VBR garant wilde staan voor een slotseminar was alles ook al grotendeels klaar voor publicatie. We hebben toen samen met de VBR voor april 2020 een mooie bijeenkomst georganiseerd, maar helaas gooide de coronapandemie roet in het eten."

Hadden jullie toen eigenlijk niet beter samen een boek kunnen schrijven?

Jitze: "Dat had wellicht ook gekund. Ik heb dit al een keer eerder gedaan, maar we vonden eigenlijk dat er voldoende draagkracht vanuit de onderhoudsbranche moest zijn. We wilden dat zowel de Vexpan, als 'vragende' partij, als de VBR (namens de onderhoudsbedrijven), de VABOR (namens de adviesbureaus) en de VLB (namens de leveranciers) inhoudelijk nauw betrokken zouden blijven. Zij hadden immers ook de meeste informatie tijdens de eerste fase van het project aangeleverd. Onze rol als auteurs was daarbij minder belangrijk."
Peter: "Na de teloorgang van het PBO was het voor de betononderhoudsbranche ook belangrijk om tot een hernieuwde vorm van samenwerking te komen. Dit project kon daarbij een mooie katalysator zijn. We zijn daarom ook blij dat vanuit deze brancheorganisaties meerdere personen bereid waren om als 'achterlezer' onze teksten van nuttig commentaar te voorzien."

Komt er nog een vervolg op deze handreikingen?

Peter: "We gaan zeker – nadat alle 7 handreikingen zijn gepubliceerd – nog een keer een seminar of studiemiddag organiseren rondom dit thema. Het zou leuk zijn als we dan ook met name eigenaren of beheerders van garages aan het woord kunnen laten die – al dan niet gesteund door deze handreikingen - hun ervaringen met duurzaam onderhoud van hun garages zouden willen delen."

De genoemde 7 handreikingen worden van harte aanbevolen voor iedereen die met de bouw of met het onderhoud van parkeergarages te maken heeft. Zij zullen de komende maanden achtereenvolgens via de website van de VBR als white-papers worden gepubliceerd. 

Op de foto's: auteurs Peter Nuiten (l.) en Jitze Rinsma

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief-->
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief