Pagina afbeelding

KB voor behoud De Porceleyne Fles

03-04-2017

Het kantoor- en fabrieksgebouw van De Porceleyne Fles aan de Rotterdamseweg in Delft is gebouwd in 1930 in een stijl volgens de Late Amsterdamse School en de Nieuwe Zakelijkheid. Het pand is een Rijksmonument. VBR-bedrijf Vogel hielp corrosie van het staal met Kathodische Bescherming een halt toe.

Kapot
Tijdens de bouw zijn er stalen ringbalken achter het metselwerk aangebracht. In de loop van de tijd zijn deze balken plaatselijk gaan roesten. De roestlaag heeft veel meer volume dan het oorspronkelijke staal. Als gevolg van de krachten die bij dit proces optreden, wordt het metselwerk van de gevels kapot gedrukt. De schade aan het monument werd steeds groter.
Deze onhoudbare situatie leek zonder veel sloop- en breekwerk en het vervangen van een groot deel van de ringbalken niet oplosbaar.

Aan de specialisten van Vogel is gevraagd of Kathodische Bescherming een oplossing zou kunnen zijn om het corroderen van het staal een halt toe te roepen. Een vooronderzoek werd uitgevoerd en KB bleek goed mogelijk.

Beschermd tot in lengte van jaren
Het metselwerk is op een aantal plaatsen gecontroleerd open gemaakt en alle stalen delen zijn van een KB-systeem voorzien. Het corrosieproces van het staal wordt hierdoor gestopt. Een regelmatige controle van het KB-systeem en de instellingen daarvan is het enige dat nog nodig is om het staal tot in lengte van jaren te beschermen.

Projectinformatie
Project: De Porceleyne Fles
Locatie: Delft
Opdrachtgever: Koninklijke Porceleyne Fles
VBR-bedrijf: Vogel
Marktsegment: utiliteitsbouw
Beschermingstechniek: Kathodische Bescherming
Periode van uitvoering: winter 2016/2017
Bijzonderheden: bescherming van stalen constructie
MVO: voorkomen van breek- en sloopwerk en daarmee behoud van monumentale constructie.

Selecteer uw VBR-betonreparatiebedrijf


<< Ga terug