Pagina afbeelding

Nieuw systeem biedt veiligheid voor tientallen flatgebouwen

08-12-2014

Na de instorting van een galerijvloer in 2011 in Leeuwarden is een systeem ontwikkeld om galerijen en balkons te versterken en opnieuw met de gebouwconstructie te versterken.

Onrust
Volgens Henk Tasma van Vogel b.v. te Zwijdrecht zijn na de instorting van een galerijvloer in 2011 in Leeuwarden geen uitkragende galerijvloeren meer afgebroken. "Maar de onrust bij bewoners, gebouweigenaren en gemeenten was groot. Vele woningcomplexen werden op veiligheid gecontroleerd en bij een 50-tal complexen zijn de galerij- en balkonvloeren doorgestempeld in afwachting van een definitieve veiligheidsvoorziening."

Bundeling van kennis
Dit was een reden voor betononderhoudsbedrijf en VBR lid Vogel b.v. uit Zwijdrecht om met andere specialisten een systeem te ontwikkelen om galerijen en balkons te versterken en opnieuw met de gebouwconstructie te verbinden.
Doorgestorte uitkragende galerij- en balkonvloeren die het risico lopen af te breken, kunnen met het nieuwe systeem worden versterkt met staven van carbon die in lange boorgaten gelijmd worden.

De eisen aan het systeem en de uitvoering gesteld zijn:
•    Een veilige en duurzame versterking van de galerij- en balkonconstructie
•    Tijdens de uitvoering een minimale overlast voor de bewoners
•    Geen zichtbare aantasting van het oppervlak van de galerij of het balkon
•    Geen verhoging van de onderhoudskosten

Innovatieve oplossing
•    Vanaf de kopzijde worden 2 tot 2,5 meter lange gaten geboord horizontaal door de galerij- of balkonplaat tot in de betonnen constructievloer van het appartementengebouw.
•    Daarna worden over de volledige lengte van de boorgaten epoxylijm en wapeningsstaven van carbon ingebracht.
•    Vervolgens wordt het boorgat afgewerkt.

Patent aangevraagd
Vogel b.v. heeft op het ontwikkelde systeem patent aangevraagd. Het beschreven systeem biedt bewoners en woningeigenaren weer veiligheid tegen relatief lage kosten

Deelnemende specialisten zijn:
Adviesbureau ABT
S&P
B+BTec Bevestigingstechniek
Betononderhoudsbedrijf Vogel b.v.

Selecteer uw VBR-betonreparatiebedrijf


<< Ga terug