Pagina afbeelding

Nieuwe omloopranden voor- en nabezinktanks RWZI Brabantse Delta

05-12-2015

Waterschap Brabantse Delta heeft een aantal rioolwaterzuiveringen die aan renovatie toe zijn. GMB Services zorgt onder andere voor nieuwe omloopranden op voor- en nabezinktanks.

Wilfred Meijer, werkvoorbereider en uitvoerder bij GMB Betontechniek, legt uit dat een bezinktank een bassin is waar de scheiding van bacteriemassa en water plaatsvindt door bezinking. “Van bovenaf lijkt de tank op een klok met één wijzer. Die ‘wijzer’ – de ruimerbrug – is onderdeel van de installatie die het bezonken slib over de bodem naar een schuin aflopende bezinktank duwt. Vanaf daar wordt het slib weggezogen. De ruimerbrug loopt met een wiel over de rand van de bezinktank, vandaar dat we het over omloopranden hebben.”

Eerst nieuwe wanden
“Voordat we kunnen beginnen met de nieuwe omloopranden”, vervolgt Wilfred, “zetten we de hoogte van de wanden uit. De oude en de nieuwe omlooprand moeten namelijk precies dezelfde hoogte krijgen. Als dit gebeurd is, verwijderen we de oude omloopranden met luchthamers en zagen we een sleuf in het midden van de wand. In deze sleuf wordt door een andere leverancier een warmhoudlint geplaatst. Het lint voorkomt ’s winters bevriezing van het loopvlak van de ruimerbrug, zodat de installatie altijd kan blijven draaien; letterlijk en figuurlijk.”

En dan nieuwe randen
Als het eerste deel klaar is, worden de omloopranden aangebracht. Dat gebeurt met epoxycement. “Op deze laag epoxycement komt een epoxy beschermlaag die we in sommige gevallen instrooien met kwartszand om de omlooprand antislip te maken. Hier overheen komt nóg een laag epoxycoating om het kwartszand te verzegelen. Per omlooprand duurt het renovatieproces vijf tot tien dagen.”
Inmiddels zijn er omloopranden gemaakt op de RWZI’s Willemstad, Chaam en Dongemond. Het project is afgerond als ook de omloopranden in Waalwijk en Rijen klaar zijn.

Projectinformatie
Project: Renovatie omloopranden RWZI’s
Opdrachtgever: Waterschap Brabantse Delta
VBR-bedrijf: GMB Services BV
Marktsegment: Infra- en civiele bouw
Uitgevoerde betonreparatiewerkzaamheden: handmatig repareren, aanbrengen slijtlagen
Uitvoering: 2015
MVO-/duurzaamheidsaspecten: project aangenomen op basis van EMVI

Selecteer uw VBR-betonreparatiebedrijf


<< Ga terug