22 januari 2020

Renovatie Waalbrug Nijmegen

Renovatie Waalbrug Nijmegen

Gebr. Van Kessel Speciale Technieken en Producten maakt deel uit van de Aannemerscombinatie Team Waalbrug die in opdracht van Rijkswaterstaat de renovatie van de imposante Waalbrug in Nijmegen onder handen neemt.

De brug is inmiddels 83 jaar oud.
Het betonnen rijdek wordt vervangen en de staalconstructie geschilderd.
Daarnaast wordt, in opdracht van de gemeente Nijmegen, de busbaan omgebouwd tot een fietspad in twee richtingen en de vormgeving zo veel mogelijk teruggebracht in de oorspronkelijke staat.

VBR-bedrijf Gebr. Van Kessel Speciale Technieken en Producten is verantwoordelijk voor:

  • diverse onderzoeken en inspecties aan beton- en metselwerk;

  • het betonwerk, het maken van nieuwe oplegvakken waar de brugdekken op liggen;

  • het herstellen van de betonschades aan de steunpunten, de pijlers en de frontwanden zowel aan de binnen- als buitenzijde van de brug;

  • verwijderen van de graffiti;

  • vervangen van de kapotte natuursteen blokken van de pijlers;

  • vervangen van het voegwerk;

  • aanbrengen van gemetselde borstwering op de brug;

  • conserveren/hydrofoberen van beton- en metselwerk.

Onderzoeken en inspecties

Diverse onderzoeken en inspecties zijn inmiddels uitgevoerd. Uit deze resultaten zijn schades naar voren gekomen die om constructief herstel vragen (RS-schades). De RS-schades bevinden zich op 12 locaties bij de I-liggers op de oplegvlakken van alle pijlers en steunpunten. 
De betonreparaties worden uitgevoerd conform de CUR/Aanbeveling 118 onder het certificaat BRL3201. 
De uit te voeren werkzaamheden omvatten het gestructureerd en maatvast wegslopen van het oplegvlak met daarin de stalen oplegbalk. De wapening wordt opnieuw aangebracht en de bekisting wordt gesteld. Voor een goede hechting van het nieuw aan te brengen beton wordt het oppervlak gestraald. Na keuring door een onafhankelijke constructeur wordt het vlak gestort. 
Na uitharding van de betongietmortel wordt de bekisting verwijderd. Vervolgens wordt het nieuwe betonoppervlak nagelopen en afgewerkt. 

Werkzaamheden in beeld

Om onze werkzaamheden breed uit te dragen en goed in beeld te brengen heeft Van Kessel een indrukwekkende film laten maken, illustratief voor de omvang van dit mooie project.
 

Fase 1: april 2019 tot Q3 2020

Van Kessel is met het werk gestart in de bouwvak van 2019.

Het project is opgesplitst in twee fasen. Fase 1 is het betonwerk op de steunpunten. Fase 2 omvat het herstel van het beton-, natuur- en metselwerk het conserveren van de pijlers/steunpunten.

LEAN 

De planning zit strak in elkaar en kent geen uitloopmogelijkheden. Er zijn veel raakvlakken met andere disciplines (collega-bedrijven) en die werkzaamheden staan direct achter elkaar LEAN ingepland. Dit wordt bewaakt in de ‘daily’ en ‘weekly stands’. Wanneer de planning niet wordt gehaald zal in het weekend, ‘s avonds en ‘s nachts doorgewerkt moeten worden. Dit maakt het werk nou net uitdagend!

Projectinformatie

Project: Renovatie Waalbrug
Locatie: Nijmegen
Uitvoerend VBR-bedrijf: Gebr. Van Kessel STEP 
Marktsegment: Civiele bouw
Toegepaste betonreparatietechnieken: constructief herstel met handmatige betonreparatie
Periode van uitvoering: 2019/2020
MVO-/duurzaamheidsaspecten: levensduurverlenging monumentale brug.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief-->
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief