4 februari 2021

Restauratie villa Van Waning Rotterdam

Restauratie villa Van Waning Rotterdam

VBR-bedrijf Vogel had eind 2020 een bijzonder project onder handen in Rotterdam. 
Op een voor velen verborgen plek aan de Nijverheidstraat 53 op het Eiland Feijenoord staat een karakteristiek rijksmonument uit 1898. Het verlaten kantoorgebouw van de Rotterdamsche Cementsteenfabriek Van Waning & Co wacht al sinds 1989 op een nieuwe bestemming.
De villa is nu aangekocht door een projectontwikkelaar die hier grootse plannen mee heeft.

Broos materiaal

Kenmerkend is de voorgevel die bestaat uit elementen van cementsteen.  De uitdaging voor Vogel was om de schade aan dit het broze materiaal op diverse plekken te herstellen. De mannen van Vogel hebben een aantal weken op de steiger gestaan om deze klus vakkundig te klaren.

Naast het repareren van de gevelsteenelementen is er ook een nieuw ornament voor het plafond van de entree gestort. Het betreft een ornament in de vorm van een ronde schijf van ca. 350 kilo, voorzien van facetranden. 

Van onderaf is een voorbehandelde houten malconstructie geplaatst onder het balkon. Deze is vervolgens van bovenaf vol gepompt met een cementgebonden gietmortel van fijne structuur. Het resultaat van alle inspanningen mocht er zijn. Na het ontkisten van de mal verscheen een prachtig element waar de opdrachtgever zeer content mee is.

Stenen replica's

Het sluitstuk vormde het terugplaatsen van twee betonnen dieren bovenop de gevel van het pand. Deze kijken van bovenaf uit over de straat.
De kapotte beelden zijn van de gevel gehaald en naar een laboratorium in Haarlem gebracht. Daar zijn de restanten ingescand met een 3D-scanner. Vervolgens maakte een 3D-sculpter met behulp van de 3D-scans en foto’s digitaal identieke modellen. Met behulp van een 3D-betonprinter zijn de beelden geprint. 
Inmiddels zijn de stenen replica’s geplaatst en samen met de gevels wit geschilderd.

Kat en hond

Van Waning & Co, vandaag de dag beter bekend als WACO uit Bergen op Zoom, levert prefab betonnen elementen.  Directeur Ron van Boven heeft het initiatief genomen om sculpturen van een nieuwe hond en kat te doneren die op de top van de gevel geplaatst zijn.

Alle betrokken partijen mogen trots zijn op deze bijzondere restauratie. 

Projectinformatie

Project: Villa Van Waning
Locatie: Rotterdam
Opdrachtgever: Den Hoed Aannemersbedrijf
Uitvoerend VBR-bedrijf: Vogel B.V.
Marktsegment: Utiliteitsbouw
Toegepaste betonreparatietechnieken: handmatig repareren
Periode van uitvoering: oktober - december 2020
MVO-/duurzaamheidsaspecten: behoud Rijksmonument.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief-->
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief