Pagina afbeelding

Restaureren van monumentale betonconstructies

13-12-2013

Peter Nuiten van VBR-lid Rendon Onderhoudsgroep hield op de Betondag een inleiding over het thema Restaureren van monumentale betonconstructies: laveren tussen richtlijnen en beleving.

Steeds meer – veelal vooroorlogse – betonconstructies gaan deel uitmaken van ons nationale erfgoed. Het behoud ervan vraagt in veel gevallen echter de nodige reparatieinspanningen vanwege het gebrek aan onderhoud in de afgelopen decennia en vanwege de toegenomen eisen die aan een nieuwe functie ervan worden gesteld. Het uitvoeren van de benodigde reparaties kan eigenlijk niet volgens de vigerende normen en richtlijnen plaatsvinden omdat dit zou leiden tot grootschalige ingrepen die het monumentale karakter van deze constructies aantasten.
Het is van belang om ook voor deze betonconstructies te komen tot een goed doordachte en verantwoorde aanpak waarbij technische kwaliteit hand in hand gaat met het karakter en de beleving van de constructie of het gebouw in kwestie. Aan de hand van de restauratie van de Timmerfabriek maakte Nuiten de dillemma’s inzichtelijk. Zijn presentatie vindt u op www.vbr. onder de button downloads.

Selecteer uw VBR-betonreparatiebedrijf


<< Ga terug