Pagina afbeelding

Seniorenflat in Gorinchem grondig aangepakt

24-09-2012

De helft van alle woningen in Gorinchem is eigendom van de wooncorporatie Poort6. In maart legde Rendon de laatste hand aan een bijzonder onderhoudsproject.

In de Pijlstraat in Gorinchem staat een flatgebouw, gebouwd eind jaren zeventig, met seniorenappartementen. Op de begane grond van deze Boogflat zijn winkels en kantoren gevestigd. Daar kampte men al jaren met lekkages die veel overlast gaven. Kleine reparaties waren niet afdoende. Toen werd besloten de lekkages structureel aan te pakken en is Rendon ingeschakeld.

De constructie van het flatgebouw was niet erg gelukkig. De balkons en galerijen van de eerste etage hingen net boven de daken van de panden van de benedenburen. De open tussenruimte was in het verleden dicht gemaakt met PUR-schuim, maar door lekkage van kitvoegen en inwendige condensatie van de constructie kon het water geen uitweg vinden.

Rendon droeg een afdoende oplossing voor het probleem aan. Daarbij zouden zowel het vocht als de detaillering worden aangepakt en de constructie worden verbeterd.

Speciale hijsconstructie
De balkon- en galerijvloeren van de Boogflat moesten geheel worden verwijderd. Dit was een grote klus. Aan beide zijden van het gebouw werden 25 betonnen platen van ongeveer 2,5 ton met een speciale hijsconstructie gelicht. Hiervoor is een evenaar gebruikt, die speciaal voor dit werk is gemaakt. Daarna heeft Rendon het PUR-schuim van de daken van de winkels en kantoren en de oude dakbedekking verwijderd.
Op afschot van de gevel af is een nieuwe dakbedekking op isolatie aangebracht. Daarna heeft Rendon de betonnen platen weer teruggeplaatst.

Peter Nuiten, directeur van Rendon vertelt: “Maar nu is de ruimte onder de balkons en galerijen opengehouden, zoals het in de nieuwbouwsituatie was. Als er in de toekomst toch water onder de betonnen vloeren zou komen, loopt het vanzelf naar buiten. Daarmee zijn de problemen verholpen.”

Dorpels verlaagd
“Nu we toch bezig waren, hebben we op verzoek van Poort6 ook de toegang naar de balkons aangepast. De dorpels zijn verlaagd en de deuren verlengd. De toegang tot de balkons is nu in overeenstemming met de bouwregelgeving.”

Bewoners
“We hebben onze activiteiten heel goed afgestemd met de bewoners. De appartementen zijn bijna continu toegankelijk gebleven. Technisch goed presteren en een werkbare situatie creëren voor de bewoners gaan bij Rendon goed samen,” besluit Peter Nuiten.

Projectinformatie
- Opdrachtgever: Woningcorporatie Poort6
- Project: Renovatie seniorenflat
- Plaats: Gorinchem
- Aannemer: Rendon Onderhoudsgroep
- Marktsegment: woningbouw
- Uitvoering: oktober 2011-maart 2012
- Toegepaste betonreparatietechnieken: verhogen balkons
- Bijzonderheden: tijdens het werk bleven de flats toegankelijk voor de bewoners.

Selecteer uw VBR-betonreparatiebedrijf


<< Ga terug