Pagina afbeelding

Spuitbeton vormt eremuur

26-01-2017

Steeds meer architecten ontdekken de creatieve mogelijkheden van spuitbeton constructies. Een mooi voorbeeld daarvan is de nieuwe eremuur van Nationaal Ereveld Loenen. VBR-bedrijf Batec werkte aan het project mee.

Op één van de nieuwe ‘kamers’ van de begraafplaats in Loenen is een eremuur verrezen, 100 meter lang en 3 meter hoog. Bijzonder zijn de opbouw en detaillering, die Batec met spuitbeton mogelijk maakt.

Op een fundering van betonplaten zijn EPS-blokken geplaatst met een rvs wapeningsnet. Binnen de bekisting, die Batec met millimeterprecisie heeft geplaatst, worden de blokken met spuitbeton verstevigd (natte methode).

Precisiewerk
Erik Smit, directeur van Batec, vertelt: “Het betonoppervlak diende, naar wens van de architect, licht glooiend te zijn. Alleen zeer ervaren betonspuiters kunnen de minutieuze hoogteverschillen realiseren. De laagdikte varieert van 12 tot 28 mm.”
Vervolgens is het oppervlak met een spaan afgevlakt om het gewenste gladde uiterlijk te verkrijgen. Tot slot brengt Batec een matte, scheuroverbruggende en damp-open coating aan om het betonoppervlak te beschermen.
Batec heeft deze arbeidsintensieve opdracht gekregen van Peek Bouw & Infra B.V., die als hoofdaannemer verantwoordelijk is voor de engineering, de bouw, het inmeten van het terrein en de kap- en grondwerkzaamheden.
 
Over de erebegraafplaats Loenen
In 1947 besloot de Nederlandse regering de stoffelijke resten van de Nederlanders die in Duitsland waren om-gekomen, over te brengen naar Nederland. Deze slachtoffers rustten op vijandelijke bodem en hadden vaak geen behoorlijke begrafenis gehad. Om dit besluit uit te kunnen voeren, begon de Oorlogsgravenstichting in 1948 met de aanleg van een ereveld in Loenen (gemeente Apeldoorn). Op 18 oktober 1949 opende Prinses Wilhelmina het ereveld waar nu bijna 4.000 Nederlanders begraven liggen. Regelmatig vinden hier nog herbe-gravingen plaats.

Projectbeschrijving
Project: Eremuur op erebegraafplaats in Loenen.
Plaats: Nationaal Ereveld Loenen
Opdrachtgever: Peek Bouw & Infra b.v.
VBR-bedrijf: Batec
Marktsegment : infrabouw
Hoofdtechniek : spuitbeton
Termijn van uitvoering : juni 2016 / voorjaar 2017
Bijzonderheden: minutieuze hoogteverschillen vragen om zeer ervaren betonspuiters

Selecteer uw VBR-betonreparatiebedrijf


<< Ga terug