Pagina afbeelding

Tradities van beton

30-01-2019

Soms kan alleen een ongeluk tradities doorbreken. Neem het instorten van de Ponte Morandi-brug in Genua. De oorzaak van het bezwijken van deze constructie is nog niet bekend. Wel is bekend dat groot onderhoud en continu monitoren de ramp niet hebben voorkomen. De rampplek saneren kost tijd, maar is te overzien. Hardnekkiger is de concessiecultuur waarin particuliere bedrijven civiele constructies in Italië beheren en onderhouden. Welke belangen zullen voortaan prevaleren?

Nederland zet onderhoud aan civiele kunstwerken al veel langer op de agenda’s. De regelgeving voor constructief betonherstel is aangepast. En steeds meer overheden onderkennen het belang van constructief onderzoek en reële budgetten, zoals de gemeente Bergeijk. Tradities zijn als beton: ooit moet je saneren en als het constructieve risico niet langer aanvaardbaar is, vervangen!

Batec vervangt complete brug in Bergeijk

Brug 6 in Bergeijk over het beekje de Keersop voldeed niet meer aan de huidige constructieve veiligheidseisen. Door toename van de verkeersbelasting dreigde de constructie aan de Looerheideweg te verzakken. Om verder risico structureel uit te sluiten, koos de gemeente Bergeijk voor complete vervanging. Batec kreeg opdracht de oude brug te slopen en een nieuwe te bouwen.

Doordacht ontwerp

De gemeente Bergeijk stelde in goed overleg met Nebest een bestek op voor een ‘bijzondere’ brug. Immers, de brug ligt in een aantrekkelijk recreatiegebied, waar veel wandelaars en fietsers komen. Aannemingsbedrijf De Vries Werkendam B.V. nam in opdracht van Batec de meeste werkzaamheden voor zijn rekening. “Het is een betrouwbare partij waarmee wij diverse grote renovatiewerken hebben uitgevoerd”, zegt directeur Erik Smit. 

De operatie verliep voorspoedig en het resultaat is prachtig: de karakteristieke, gemetselde muren keerden terug en er kwam een kunstzinnige leuning bovenop.  

De nieuwe brug, die in het bijzijn van omwonenden en andere betrokkenen feestelijk is geopend door wethouder Mathijs Kuijken, moet minimaal 70 jaar dienstdoen.

Projectinformatie

Project: Vervanging Brug 6
Plaats: Bergeijk
Opdrachtgever: gemeente Bergeijk
VBR-bedrijf: Batec 
Periode van uitvoering: maart-juni 2018

 

Selecteer uw VBR-betonreparatiebedrijf


<< Ga terug