14 april 2020

Uitbreiding Nationaal Kamp Amersfoort

Uitbreiding Nationaal Kamp Amersfoort

VBR-bedrijf Salverda Bouw heeft de uitbreiding van de herdenkingsplaats van Nationaal Monument Kamp Amersfoort in uitvoering.

Op de binnenplaats is een ondergronds museum van ongeveer 800 m² gemaakt. Zowel de verhalen van gevangenen als van daders en omstanders worden hier uitgelicht. 

Muurschilderingen

Voordat de sloopwerkzaamheden van de bestaande bebouwing konden beginnen, moesten er muurschilderingen uit het bestaande gebouw genomen worden. Deze muurschilderingen dateren uit de Tweede Wereldoorlog. Nadat de betonreparateurs de wanden hebben verstevigd door middel van spuitbeton zijn deze, inclusief het achterliggende metselwerk, uitgezaagd en verplaatst naar een tijdelijke plek binnen Kamp Amersfoort. Eind maart 2020 zijn de muurschilderingen met succes weer  teruggeplaatst

75 jaar vrijheid

Dit project van Salverda is extra bijzonder omdat we dit jaar 75 vrijheid vieren. We zitten in deze coronacrisis weliswaar ‘gevangen’ in onze eigen huizen, maar dat is niets als we teruggaan naar de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog.
Nationaal Monument Kamp Amersfoort is een van de drie bekendste Nederlandse herinneringscentra.
In de periode 1941 tot 1945 hebben ongeveer 45.000 veelal politieke gevangenen voor korte of langere tijd vastgezeten in dit doorgangs- tevens strafkamp dat onder direct bevel stond van de SS. 
Het museum maakt straks duidelijk wat voor plek Kamp Amersfoort was. Na een grondige verkenning van het herinneringscentrum weten de bezoekers hoe het leven in het kamp verliep, wat voor mensen er zaten en wat voor afschuwelijke dingen er zijn gebeurd. Maar bovenal krijgen ze een gevoel bij Kamp Amersfoort.
Voetstappen in het plaveisel verbeelden het dagelijkse appèl van destijds.

Projectinformatie 

Project: Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Locatie: Leusden
Opdrachtgever: Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Uitvoerend VBR-bedrijf: Salverda Bouw
Marktsegment: utiliteitsbouw
Toegepaste betonreparatietechnieken: verstevigen bestaande wand incl. schilderingen d.m.v. spuitbeton
Periode van uitvoering: juli 2019 - mei 2020
MVO-/duurzaamheidsaspecten: muurschilderingen uit het verleden worden intact gehouden door het verstevigen van de bestaande constructie
Bijzonderheden: behoud historisch waardevolle muurschilderingen uit de Tweede Wereldoorlog.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief-->
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief