Pagina afbeelding

Vitens' reinwaterkelder kan weer jaren mee dankzij coating

25-09-2017

Drinkwaterbedrijf Vitens was toe aan de renovatie van een reinwaterkelder in Lelystad. GMB Services zou de kelder aanvankelijk alleen aan de buitenkant renoveren, maar uiteindelijk werd ook de binnenkant grondig aangepakt. Mede dankzij de nauwe samenwerking met Sika, die het coatingsysteem leverde, kan de reinwaterkelder weer een flinke tijd mee. 

Piet van der Velde, opdrachtgever vanuit Vitens: “Reinwaterkelders zijn voor ons ontzettend belangrijk. We slaan er drinkwater in op waarmee we pieken in de afname kunnen opvangen, bijvoorbeeld op tijdstippen waarop veel mensen gaan douchen.”

Schrik

Jan van Doorn, GMB-projectmanager: “Deze grote reinwaterkelder, met twee compartimenten van 2500 kuub, ligt in een terp. Wij zouden onder andere het groene dak vernieuwen. Toen de kelder leegstond om onze werkzaamheden te kunnen uitvoeren, bleek dat de wanden waren aangetast.” Van der Velde: ”Dat was wel even schrikken, want als er cement en kalk vrijkomen, komen er makkelijker bacteriën in het water.”

Coating

De volgende stap was snel duidelijk. Van Doorn: “We moesten de wanden herstellen. Sika biedt onder andere een coatingsysteem dat speciaal geschikt is voor drinkwatertoepassingen. We hebben nauw samengewerkt om de wanden weer de gewenste kwaliteit te geven.”

Wanden versterken

Over de samenwerking zegt Luc Cousin van Sika: “GMB Services heeft getest hoe sterk de wanden waren. De draagkracht van een wand bepaalt namelijk welk coatingsysteem geschikt is. Vervolgens heeft GMB op basis van ons stappenplan de wanden versterkt met een nieuwe mortellaag en de drinkwatercoating aangebracht.” Van Doorn: “”Het steekt allemaal heel nauw. We moesten onder andere rekening houden met de temperatuur en vochtigheid van de ondergrond en met de tijd die elke laag nodig had om te drogen en uit te harden.”

Zeker van kwaliteit

Van der Velde is te spreken over de hele projectaanpak. “Dit was de eerste keer dat ik met GMB samenwerkte in een coatingproject. Het was prettig dat aan hieraan een goed plan ten grondslag lag. De coating van Sika voldoet aan onze eisen voor producten die in aanraking komen met drinkwater en GMB is gecertificeerd voor het  aanbrengen van deze coating. Controle hiervan werd weer door KIWA uitgevoerd. Zo is de kwaliteit geborgd en kwamen we samen tot het beste resultaat.”

Projectinformatie

Project: Renovatie reinwaterkelder
Plaats: Lelystad
Opdrachtgever: Waterbedrijf Vitens
VBR-bedrijf: GMB Services
Betonreparatietechnieken: coaten, handmatig repareren en spuitbeton
Uitvoering:  februari t/m april 2017
Bijzonderheden: KIWA gecertificeerd systeem uitgevoerd onder BRL K 19004; uitvoering werkzaamheden onder Hygiënecode Drinkwater; werken in besloten ruimte.
MVO: Verlenging leversduur reinwaterkelder; drinkwaterkwaliteit en volksgezondheid leidend.

Selecteer uw VBR-betonreparatiebedrijf


<< Ga terug