Pagina afbeelding

Volop kansen in de betonreparatiemarkt

29-06-2016

Gelukkig hoor ik van veel VBR-bedrijven dat de betonreparatiemarkt zich dit jaar sneller dan verwacht aan het herstellen is. De werkvoorraad neemt overal toe en inmiddels ontstaat alweer een gezonde werkdruk.

Binnen het Platform BetonOnderhoud - waar de VBR prominent deel van uitmaakt - is gesproken over de ontwikkelingen van onze markt op middellange en lange termijn. Daarbij is op basis van de ontwikkelingen binnen de sector Woning- en Utiliteitsbouw, maar ook op het gebied van de Infrastructuur, een prognose opgesteld die er voor onze sector zeer gunstig uitziet. De behoefte aan deskundige, gespecialiseerde betonreparatiebedrijven zal de komende jaren snel toenemen.

Nieuwe intreders in het vak
Helaas gaat deze positieve ontwikkeling ook gepaard met de nodige zorgen. De afgelopen jaren hebben veel ervaren betonreparateurs, deels via natuurlijk verloop, deels gedwongen door de economische situatie, de branche verlaten. De VBR heeft daarom samen met het opleidingsinstituut LSVB veel energie gestoken in het opstellen van het Sectorplan Betonreparatiebedrijven; een ambitieus plan om in twee tot drie jaar circa 150 nieuwe medewerkers te laten instromen en hun een gedegen vakopleiding te geven. De rol van de reparatiebedrijven is daarbij belangrijk omdat zij deze nieuwe instromers de eerste twee jaar de mogelijkheid gaan bieden om ook voldoende praktijkervaring op te doen.

De VBR bedrijven nemen hierin hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar zij kunnen dit niet alleen. Daarom zullen we samen met het LSVB ook andere betonreparatiebedrijven gaan helpen om het gesprek aan te gaan met gemeenten en met het UWV om zo tot concrete afspraken te komen over hun regionale arbeidsmarktbeleid.

Persoonlijke ontwikkeling
Het is goed om te zien dat nieuwe instromers in onze branche vaak verrast zijn door de positieve aandacht die aan hun persoonlijke ontwikkeling wordt geschonken. Dat komt omdat de VBR-bedrijven zich er als geen ander ervan bewust zijn dat kwaliteit leveren en onderscheidend zijn alleen mogelijk is dankzij de inzet van onze eigen mensen. Zij hebben zich ontwikkeld tot echte vakspecialisten en voor hen die dat willen zijn er altijd verdere verdiepingen of specialisaties, bijvoorbeeld op het gebied van kathodische bescherming, mogelijk.

Iets voor jou?
Het betonreparatievak is een vak in (voortdurende) ontwikkeling. Mocht dat ook iets voor jou zijn, dan geef ik je de tip om vooral de websites van onze leden eens goed te bekijken. Er zijn altijd interessante vacatures op te vinden en wie weet leidt deze tip tot een interessante wending in je carrière.

Peter Nuiten
voorzitter VBR

Selecteer uw VBR-betonreparatiebedrijf


<< Ga terug