Pagina afbeelding

Zwemparadijs Aqua Mundo ‘De Huttenheugte’ klaar voor de toekomst

30-04-2014

Lijmwapening is een specialistische methode om constructies te versterken. Betonreparatiebedrijf Tebecon heeft hiermee in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan. De techniek is toegepast in het project Aqua Mundo in het Center Parcs complex ‘De Huttenheugte’.

Over het algemeen wordt lijmwapening toegepast om betonconstructies  te versterken, bijvoorbeeld als er sprake is van een toename van belastingen op bruggen en viaducten. Denk hierbij aan een hogere verkeersbelasting.

Niet alleen het aanbrengen van lijmwapening is een specialistische methode, ook voor de bijbehorende berekeningen is een specialist nodig. Ten behoeve van het duurzaam repareren en versterken van houten constructies heeft Freyssinet een aantal oplossing ontwikkeld.

Project
In 2012 en 2013 is een onderzoek gedaan naar het optreden van houtrot in de kapconstructie van het zwemparadijs de Aqua Mundo van 'De Huttenheugte'. Het dak bestaat uit kunststof lichtkoepels die gemonteerd zijn op houten spanten en gordingen.  Het dak is ongeveer 25 jaar oud, de koepels op het dak zijn ongeveer 10-15 jaar oud.
Door vochtindringing is er plaatselijk houtrot ontstaan. Als belangrijkste oorzaak wordt genoemd de condensvorming op de aluminium profielen. Dit komt omdat de profielen niet of onvoldoende geïsoleerd zijn. Na de eerste berekeningen is vastgesteld dat, indien houtrot aan de bovenzijde meer dan 10 cm bedraagt, het spant versterkt dient te worden; de afname van de sterkte bedraagt dan zo’n 10%.
Dit versterken kan gebeuren door aan de onderzijde extra balken aan te brengen en deze aan de spanten te verbinden met behulp van koolstofwapening. Het voordeel van de koolstofwapening is dat het niet aangetast kan raken door chloor.

Oplossingen
Op basis van bovenstaande heeft Tebecon specifiek voor de problematiek in het zwembad op ‘De Huttenheugte’ een viertal oplossingen uitgewerkt met betrekking tot het structureel repareren en versterken van de houten spanten. Zowel qua uitvoeringstijd als qua techniek was ‘De Huttenheugte’ een uniek en uitdagend project. Tebecon heeft met Freyssinet samen de kennis in huis om een project als dit te engineeren en uit te voeren. Het project is uitgevoerd in opdracht van Cornelissen Aannemingsbedrijf b.v. voor Center Parcs. Advies en Engineering is uitgevoerd door A.V.S. Engineering b.v.
Zwemparadijs Aqua Mundo is weer klaar voor de toekomst.

Projectinformatie
Project: De Huttenheugte
Plaats: Dalen (Dr)
Opdrachtgever: Cornelissen Aannemingsbedrijf
Aannemer: Tebecon
Marktsegment: Utiliteitsbouw
Toegepaste technieken: Koolstofwapening en twee componenten epoxymortel
Periode van uitvoering: Januari 2014
Innovatie: Ervaring opgedaan bij betonversterken overbrengen naar versterken van houten constructies
MVO/Duurzaamheidsaspecten: Nieuwe herstelmethodiek in plaats van totale vervanging.

Selecteer uw VBR-betonreparatiebedrijf


<< Ga terug