Complete renovatie van 70 jaar oude bulkopslag... 
het proces van begroting tot coating

 • De massieve, 45 meter hoge bulkopslagsilo van De Heus Voeders in Maasbracht tekent het landschap. De wanden beslaan bij elkaar ruim 5000 m² (bijna een voetbalveld!) beton. Het gebouw, dat dateert uit de jaren 50/60 van de vorige eeuw, begon schades te vertonen maar was structureel nog goed. De Heus Voeders schakelde het VBR-bedrijf Batec in. We spreken de verantwoordelijke projectleider bij Batec, Ronald Akkermans.
 • OpdrachtgeverDe Heus Voeders
 • PlaatsMaasbracht
 • Aannemer Batec b.v. Betonrenovatie
 • MarktsegmentWoningbouw, Utiliteitsbouw
 • BetonreparatietechniekenOverige technieken, KB en lijmwapening
 • MVO-aspecten

  Aanbrengen van drielaagse scheuroverbruggende carbonatatieremmende coating i.v.m. de duurzaamheid.

 • Toelichting op project

  Marcel Jeurissen, de plant manager van De Heus, vroeg ons langs te komen om een offerte te maken voor de levensduurverlenging van dit gebouw. In eerste instantie wilde ik een complete inspectie laten doen met specialisten die abseilen vanaf het dak. Maar dat kost ook weer veel geld, dus De Heus vroeg mij vanaf de grond te begroten zonder meerwerk maar gewoon één vast bedrag. Voor ons zit daar natuurlijk meer risico aan, want als de schade tegenvalt, kun je als gecertificeerd betonrenovatiebedrijf achteraf eigenlijk geen extra kosten meer opgeven. Het moet gewoon goed gebeuren.”

  Het gebouw inpakken

  De eerste klus was het plaatsen van steigers. “Als je zo hoog wilt gaan, is een goede basis onmisbaar. We hebben het dak zelfs van binnen moeten ondersteunen, omdat het anders het gewicht van de steigers niet kon dragen. Voordeel van zo'n schil van steigers is dat je door goed inpakken met steigerdoek een acceptabel binnenklimaat kunt creëren. Zo konden we in januari al beginnen met werken.”

  Wapening behandelen

  Met name één zijde van het gebouw was zwaar aangetast. De hemelwaterafvoer was gebroken, waardoor het water jarenlang vrijelijk langs de gevel kon stromen. Het carbonatatiefront had de wapening bereikt. Dan krijg je wapeningscorrosie. “We hebben het complete beton van sommige steunkolommen voor de helft moeten verwijderen, om de wapening bloot te leggen. Vervolgens hebben we de wapening schoongemaakt met behulp van gritstralen en behandeld met Grouttech Bond 16 als hechtbrug voor NSM Multirep R4, een betonreparatiemortel die een alkalisch milieu rond de wapening creëert.”

  Ruim drie kilometer scheuren

  Een deel van de scheuren - zo'n 3,2 km - bleken statische zettingsscheuren te zijn, nog uit de bouwfase. Die zijn overlaagd met een elastische, scheuroverbruggende coating. Akkermans: “Voor het herstel van de steunkolommen was maar liefst 25 ton betonspuitmortel nodig. Gezien de afstand die afgelegd moest worden, 110 meter, is gekozen voor droge spuitbetonmortel. Je blaast dan de droge mortel vanuit een silo op door een slang naar boven en op het laatste moment voeg je het water toe.”

  Betonspuiters opgeleid

  “Droge spuitbetonmortel aanbrengen is een vak apart, waarbij veel aan komt op ervaring. Je moet horen, voelen en zien wat er gebeurt en heel precies de mengverhoudingen in de gaten houden. Dit is dé manier om grote, diepe schades te herstellen, maar helaas zijn er steeds minder vakmensen die het kunnen. Wij vinden kennisoverdracht belangrijk en hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om een paar jonge, net gediplomeerde jongens het vak van betonspuiten te leren.”

  De afwerking 

  Nadat alle reparatie- en reinigingswerkzaamheden waren voltooid, is het gebouw volledig afgewerkt met een coating. “Het geheel hebben we gespoten, maar wel eerst zijn alle hoeken en kanten voorgezet met de kwast en roller. Je moet zorgen voor voldoende laagdikte, om de scheurtjes goed dicht te zetten zodat water en kooldioxide geen kans krijgen om het beton aan te tasten.”

  Samenwerking

  Als betononderhoudsdeskundige heeft Batec voldoende productkennis. Toch houdt het bedrijf bij dit soort grote werken nauw contact met de leverancier. “Wij zijn gecertificeerd, dus we leggen sowieso elke handeling vast en doen ook een nauwkeurige verslaglegging. Maar tijdens het proces is Michel Duhen van Grouttech toch regelmatig op bezoek geweest om te kijken hoe wij het werk uitvoeren en om ons eventueel te adviseren.”

  Grote klus

  Ronald Akkermans besluit: “Wij doen wel vaker flinke projecten, maar dit was toch wel een écht grote klus. Het gebouw is zo'n 70 jaar oud en ziet er weer uit als nieuw. En met de beschermende coatings is het qua soliditeit en weersbestendigheid waarschijnlijk beter dan het ooit was."

  Videoverslag

  U kunt nog meer informatie krijgen over dit omvangrijke project door de film te bekijken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief-->
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief