Pagina afbeelding

Groot onderhoud Olympisch Stadion

Het legendarische Olympisch stadion te Amsterdam begint aan haar derde leven. VBR-lid Hemubo Betontechniek renoveert de betonconstructie.

Opdrachtgever

Bouwinvest

Plaats

Amsterdam

Aannemer

Hemubo b.v.

Marktsegment

Utiliteitsbouw

Hoofdtechniek

Handmatig repareren, Coaten, Slijt- en Afdichtingslagen

Bijzonderheden

uitvoeren werkzaamheden terwijl (sport)evenementen doorgaan

Uitvoering

2010 t/m 2012

Beschrijving

Daarmee kan het monumentale stadion in Amsterdam-Zuid weer voor lange tijd functioneren als sport- annex evenementencomplex en bedrijfsverzamelgebouw. Tijdens de werkzaamheden gaan alle (sport)evenementen en zakelijke activiteiten gewoon door.

Behoud monumentale karakter
Hemubo Betontechniek renoveert in opdracht van Bouwinvest de volledige tribunes. Deze worden aangepakt vanaf de rand van de sintelbaan tot en met de bovenste ring.
Van de tribunes worden eerst alle stoelen gedemonteerd. Vervolgens wordt het oppervlak zeer grondig gereinigd door middel van stralen. Daarna wordt het oppervlak minutieus onderzocht op mogelijke betonschade. Deze schade wordt gerepareerd zonder het monumentale karakter aan te tasten.
Omdat er nu nogal wat lekkage is in de onder de tribunes gelegen kantoren is ervoor gekozen om een robuuste taai elastische laag aan te brengen. Deze laag wordt in een arbeidsgang volgens een doordacht systeem gespoten. Bij dit systeem worden twee componenten over een grote afstand verpompt, verhit tot ca. 70 graden Celsius, en in de spuitkop gemengd. Na vermenging is het aangebrachte product binnen een paar seconden uitgehard waardoor er zowel op liggende al staande delen een aanzienlijke, volledig naadloze, laag kan worden aangebracht. Dit waterdichte membraan wordt vervolgens afgewerkt met een esthetisch fraaie conservering. Op de loopbaden en bordessen wordt ook een antislipsysteem aangebracht.

Olympische Spelen
Het Olympisch Stadion werd in 1928 speciaal voor de Olympische Spelen gebouwd. Architect Jan Wils ontwierp binnen het Plan Zuid van Berlage een bakstenen stadion met een karakteristieke toren. Op de 42,19 meter hoge Marathontoren brandde indertijd het Olympisch vuur.

Gered van de sloop
Eind jaren negentig dreigde sloop ten behoeve van woningbouw. Na een nationale reddingsactie mocht de Amsterdamse architect André van Stigt het stadion zo goed mogelijk terugbrengen in zijn oorspronkelijke vorm. Hij verwijderde onder meer de tweede betonnen ring, in 1937 aangebracht om het stadion geschikt te maken voor 64.000 toeschouwers. Ook maakte Van Stigt de ruimte achter de voormalige wielerbaan geschikt voor de vestiging van kantoren en horecavoorzieningen.
Het renovatiebudget was indertijd niet onbeperkt waardoor de ingrepen van toen het nu noodzakelijk maken om grootschalig onderhoud uit te voeren.