Herstel turfmarktbrug met kathodische bescherming

 • Traditioneel betonherstel lag niet voor de hand. Daarom is geadviseerd om kathodische bescherming (hierna kortweg KB genoemd) toe te passen. KB voorkomt corrosie van het staal, ongeacht de aanwezigheid van chloriden, dan wel carbonatatie.
 • City: Alkmaar
 • Contractor: Gebr. Van Kessel Speciale Techieken en Producten
 • Text:

  De Turfmarktbrug, toen nog de houten ‘d'Lelijbrugh’, genoemd naar brouwerij de Lelie aan de Turfmarkt, werd in 1905 vervangen door een ijzeren draaibrug. In 1940 werd een nieuwe onderbouw gemaakt voor een basculebrug. Tijdens renovatiewerkzaamheden in 2016 werden in de kelder schades met putcorrosie ter plaatse van de wapening waargenomen, met name in het kelderdak. 

  Door Iv-Infra zijn deze schades in 2017 geïnventariseerd en onderzocht. Vastgesteld werd dat de schades zijn veroorzaakt door corrosie van de wapening ten gevolge van ingemengde en ingedrongen chloriden (het laatste waarschijnlijk vanuit lekwater met daarin opgeloste dooizouten).

  Traditioneel betonherstel lag niet voor de hand. Er is naast carbonatatie van het beton sprake van aanzienlijke chloridevervuiling. In dat geval moet al het verontreinigde beton verwijderd worden tot (ver) achter de wapening en ook op locaties die nu nog onbeschadigd zijn. Dit resulteert in zeer omvangrijk saneren (hakken). Daarom is geadviseerd om kathodische bescherming (hierna kortweg KB genoemd) toe te passen. KB voorkomt corrosie van het staal, ongeacht de aanwezigheid van chloriden, dan wel carbonatatie.

  Hydrodemolition

  VBR-bedrijf Vogel en Vogel KB hebben in het project hun krachten gebundeld en hier een KB systeem op basis van titaniumgaas toegepast waarbij de anode is overlaagd met spuitbeton. 

  De werkzaamheden waren uitdagend omdat het te beschermen oppervlak ter plaatse van de wanden en het plafond in twee delen bereikbaar gemaakt moest worden in verband met het beweegbare deel van de brug en omdat er sprake was van een beperkte ruimte voor de benodigde bouwplaats. Gesteld kan worden dat het saneren van het beton met ‘Hydrodemolition’, het continu maken van de wapening, het aanbrengen en aansluiten van het anodegaas en het aanbrengen van het spuitbeton met de ´natte spuitmethode´, ondanks de besloten (en soms zeer beperkte) ruimte, zeer goed gelukt is.

Receive our newsletter-->
Receive our newsletter

Meld u aan voor onze nieuwsbrief