Pagina afbeelding

Kunstig spuitbeton voor C-City Kerkrade

In Kerkrade verrijst museumkwartier C-City; techniek, wetenschap, design en de wereld bij elkaar in één museumkwartier. Mertens b.v. uit Weert kreeg opdracht tot de bouw van C-City. VBR bedrijf edilon)(sedra Contracting bracht kunstig spuitbeton aan op het zogenaamde ‘earth center’

Opdrachtgever

Mertens b.v. te Weert

Plaats

Kerkrade

Aannemer

edilon)(sedra contracting b.v.

Marktsegment

Utiliteitsbouw

Hoofdtechniek

Spuitbeton

Bijzonderheden

schaaldak uitgevoerd in spuitbeton

Uitvoering

juni/juli 2015

MVO / duurzaamheid

hergebruik rebound

Beschrijving

In Kerkrade verrijst museumkwartier C-City; techniek, wetenschap, design en de wereld bij elkaar in één museumkwartier. Mertens b.v. uit Weert kreeg opdracht tot de bouw van C-City. VBR bedrijf edilon)(sedra Contracting bracht kunstig spuitbeton aan op het zogenaamde ‘earth center’.

Mertens bouwt, in opdracht van de Provincie Limburg, een kubus waarin later een design  museum komt, een balk waarin een discovery center komt en tot slot een halve bol die een deel van de wereld toont: het ‘earth theater’.
Tijdens de voorbereiding/de engineering van de halve bol is edilon)(sedra Contracting gevraagd om mee te denken over de realisatie van de bol.
De halve bol met een diameter van 22 meter diende met beton vervaardigd te worden.  Om beton in deze vorm te maken is een framewerk gecreëerd bestaande uit vijfhoekige vlakken die, zoals bij een voetbal, met elkaar een optimale cirkel vormen. Het frame is voorzien van een isolatievulling die uiteindelijk als verloren bekisting gebruikt is. Op de isolatie heeft edilon)(sedra Contracting zowel aan de buiten- als de binnenzijde beton gespoten.  Een techniek die om vakkennis vraagt. 

Complexe vorm
Gezien de complexe vorm van het gebouw adviseerden de experts van  edilon)(sedra Contracting om de halve bol van beton te voorzien met  de droge betonspuitmethode. Een belangrijk onderdeel van de opdracht was de afwerking van de aan te brengen laag spuitbeton. De bol mocht namelijk geen platte vlakken of oneffenheden vertonen groter dan 7 mm over een afstand van 2 m. Om te kunnen voldoen aan deze eisen was het noodzakelijk dat er een goede constructie kwam waar edilon)(sedra Contracting het spuitbeton op af kon werken. De oplossing was stalen kokerprofielen te laten walsen in de ronding van de bol en deze te bevestigen/stellen op het stalen geraamte. Met behulp van een rei die ook in de ronding van de bol was gesneden kon het over de kokerprofiel aan te brengen beton zeer nauwkeurig afgewerkt worden.

500 ton betonmortel
Gedurende een periode van zes weken is er door twee betonspuitploegen tegelijk in totaal 500 ton betonmortel tegen de wanden van de bol gespoten en is de mortel  door een team van specialisten volgens de gestelde eisen afgewerkt.
Terwijl de ploeg aan de buitenzijde te kampen had met een stedelijke omgeving waarbij overlast voor de omgeving tot een minimum beperkt moest worden, slaagde de ploeg aan de binnenzijde er in om de deadline te halen door het inzetten van de nodige voorzieningen zoals verlichting en stofafzuiging. Zo werd efficiënt en volgens de Arbo-richtlijnen gewerkt.
De bij dit project vrijgekomen rebound, die bij dit soort projecten kan oplopen tot 30%, is gebruikt ter fundatie van de nog aan te leggen verhardingen rondom het nieuwe complex.