Restauratie Nedinsco gebouw

 • Kroonjuweel krijgt weer glans: Restauratie Nedinsco gebouw
 • OpdrachtgeverWoningcorporatie Woonwenz, architect: diederendirrix architecten
 • PlaatsVenlo
 • Aannemer Gebr. Van Kessel Speciale Techieken en Producten
 • MarktsegmentWoningbouw
 • BetonreparatietechniekenHandmatig repareren, Injecteren
 • Bijzonderhedenrestaureren met behoud van monumentale details
 • Toelichting op project

  Er is geen Venloënaar die het markante Nedinsco-gebouw niet kent. Het leegstaande fabriekscomplex heeft de afgelopen jaren al heel wat stof doen opwaaien. Ooit werd het complex verguisd en weggedacht, maar daar is nu verandering in gekomen.

  Zo’n tien jaar geleden keerde het tij en kreeg het monumentale fabriekspand een hoofdrol in het nieuwe plan ‘Maaswaard’. Maar de restauratie en herbestemming bleek geen sinecure: lastig en kostbaar. Woningcorporatie Woonwenz zette de schouders eronder en maakte samen met de gemeente Venlo, onder architectuur van diederendirrix architecten, een gedegen en realiseerbaar plan. Nu de kogel door de kerk is, is de restauratie eindelijk van start gegaan. Het VBR-lidbedrijf Vogel voert het constructieve betonherstel uit.

  Monument van het Nieuwe Bouwen
  Nedinsco is een bijzonder industrieel monument. De fabriek dateert uit het Interbellum: de periode tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Het pand is gebouwd door het Duitse bedrijf Carl Zeiss, producent in lenzen en duikbootperiscopen. In Venlo kreeg het bedrijf de naam Nedinsco, wat Nederlandse Instrumenten Compagnie betekent.
  Het Nedinsco-gebouw is opgetrokken uit beton, staal en glas, in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Kenmerken van het Nieuwe Bouwen zijn transparantie, ruimte, licht en lucht.

  Versterken draagconstructie
  In 1944 is een groot deel van het gebouw verwoest door een bombardement.
  Na de oorlog is het gebouw hersteld. De laatste functie van het gebouw was een accuzuurfabriek. Hierdoor zijn diverse schades in de betonnen constructie ontstaan. In het kader van de renovatie en herbestemming van het gebouw heeft Vogel medio 2011 van Woonwenz de opdracht gekregen om de draagconstructie van het gebouw vrij te maken, te herstellen en te versterken. “Zorgvuldig herstel en conservering met behoud van de karakteristieke detaillering en uitstraling van historisch beton is belangrijk. Het is de bedoeling dat daar tijdens de restauratie veel aandacht aan wordt besteed”, aldus Henk Tasma van Vogel.

  Een korte samenvatting van de werkzaamheden van Vogel:
  - Het verwijderen van alle binnenwanden, dekvloeren, installaties en diverse gevels.
  - Het reinigen van het volledige gebouw.
  - Het aanbrengen van extra funderingspalen.
  - Het aanbrengen van spuitbeton op de wanden en de kolommen.
  - Het aanbrengen van vloeren in de kelder van het gebouw.
  - Het repareren van alle voorkomende betonschades

  De schades in het beton komen in diverse soorten en maten voor. Van kleine schades aan kolommen ten gevolge van het gebruik van het gebouw tot het repareren van grote schades in vloeren, kolommen en balken.

  Nieuwe functies
  Als het casco gerestaureerd is kan begonnen worden met de nieuwe inrichting. De gemeente Venlo zal de begane grond gaan inrichten als kantoorruimte. Verder bouwt Woningcorporatie Woonwenz 27 appartementen in Nedinsco. De transparante machinehal achter de toren zal plaats gaan bieden aan Omroep Venlo.

  foto's - boven: Casco van Nedinsco (Arthur Bagen); onder: impressie (diederendirrix architecten)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief-->
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief