Verlengen levensduur monumentale doorlaadbrug

 • Gebr. Van Kessel Speciale Technieken en Producten (STEP) is gestart met het herstellen van de doorlaatbrug Eldensedijk in Arnhem. De brug heeft de status van Rijksmonument en diende in het verleden als een beweegbare waterkering. Vandaag de dag is de doorlaatbrug een belangrijke verbinding voor fietsers tussen Arnhem-Zuid en Arnhem. De brug maakt tevens onderdeel uit van het Rijnwaalpad, een fietssnelweg tussen Arnhem en Nijmegen.
 • OpdrachtgeverGemeente Arnhem
 • PlaatsArnhem
 • Aannemer Gebr. Van Kessel Speciale Techieken en Producten
 • MarktsegmentInfra- en civiele bouw
 • BetonreparatietechniekenTechnisch/constructief betonherstel, Spuitbeton, Coaten, Slijt- en Afdichtingslagen
 • MVO-aspecten

  Levensduurverlenging Rijksmonument.

 • Toelichting op project

  In oorspronkelijke staat

  Een belangrijk aandachtspunt bij het renoveren is dat de brug zoveel mogelijk in de oude staat hersteld wordt. Zo zijn de kleuren van de leuning een benadering van de originele kleuren en is ervoor gekozen om een gedeelte van de rails, waarmee de schuiven in de waterkering gelicht kunnen worden, zichtbaar te maken.

  ASR-schade

  Op het betondek van de brug is de oude slijtlaag integraal verwijderd door middel van frezen. Daarna is het dek afgeklopt, zijn de reparatievakken ingetekend, begrensd en gesaneerd. In diverse reparatievlakken was sprake van ASR-schade. Hier is na het saneren een kunsthars gebonden primerlaag aangebracht die ingestrooid is. Daarmee wordt nieuwe indringing in de ASR-gevoelige ondergrond voorkomen.

  Tenslotte zijn de reparatievakken gerepareerd conform de CUR- aanbeveling 118. In verband met de omvang en diepte van de reparatievakken zijn enkele vakken mechanisch verankerd aan het bestaande dek. Uiteindelijk wordt het rijdek afgewerkt met een asfaltverharding in een donkerrode kleur.

  Verder worden door het projectteam van Van Kessel de volgende onderhoudswerkzaamheden aan de brug uitgevoerd: het conserveren van betonnen en stalen leuningwerk, het uitvoeren van staalreparaties, het aanbrengen van een goot en het realiseren van nieuwe bitumineuze voegen. 

  Raamovereenkomst

  Het herstellen van de doorlaatbrug valt onder een raamovereenkomst dat Van Kessel STEP gegund kreeg voor het onderhoud van civieltechnische objecten van de gemeente Arnhem. Onder dit contract zijn eerder dit jaar ook het Huissense viaduct en een voetgangersbrug aan de rand van Arnhem-Zuid opgeknapt. Dit jaar zal ook ee viaduct de Apeldoornseweg, dat een ook een Rijksmonument is, onderhanden genomen worden door Van Kessel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief-->
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief